Danas je održana svečana ceremonija uručivanja nagrada pobjednicima Ininog Zelenog Pojasa za 2024. godinu, u restoranu Botanist u Zagrebu. Na ceremoniji je prisustvovala i Udruga ZELENI PLAN, koja je osvojila nagradu za svoj projekt “Zeleni plan za čišći Jadran”.

Program Zeleni Pojas, kojeg je pokrenula INA, namijenjen je svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj s ciljem poticanja zaštite okoliša te promocije održivog razvoja.

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 158 prijava, a odabrano je ukupno 15 sjajnih ideja koje će proširiti Zeleni Pojas i doprinijeti očuvanju našeg planeta. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija koji uključuju proširenje zelenih površina, održivost, revitalizaciju kopnenih i vodenih površina, očuvanje bioraznolikosti, borbu protiv klimatskih promjena te edukaciju.

Među nagrađenim projektima je projekt Udruge ZELENI PLAN pod nazivom “Zeleni plan za čišći Jadran”. Projekt započinje akcijom čišćenja podmorja na otoku Hvaru, a nastavlja se edukacijom i uključivanjem lokalnog stanovništva putem WEB GIS karte gdje građani mogu unijeti identificirane lokacije onečišćenih područja.

Više informacija: INA Zeleni Pojas